Mørtel

Mørtel, sådan blander du Står du og skal bruge mørtel så du kan få muret en facade, så skal du på jagt efter en god blanding, så du sikrer dig, at byggeriet holder. Mørtel er en blanding af cement, vand og sand, og sikrer dig, at mursten holdes fra hinanden, men også er muret sammen, så de ikke slipper hinanden. Mørtel bruges også til pudsearbejde, flise-, fuge- og tagarbejde samt forskellige reparationsarbejder.

Der findes mange forskellige mørtelblandinger, som er tilpasset forskellige formål. Derfor vil du opleve, at mørtel er inddelt efter navnekategorier. K-mørtel er ren kalkmørtel, med en procentangivelse af kalkindholdet, men C-mørtel er cementmørtel, med en hvis procentdel af cementindhold. Ofte forekommer det, at man bruge en blanding af de to, blandingsmørtel kaldet KC-mørtel, når man skal mure, men det afhænger af projektet.

Det er vigtigt, at du lægger den rette mængde mørtel på fliserne, når du murer og fuger. På den måde sikrer du dig, at dit murværk eller fliseanlægning holder, og de ikke glider fra hinanden. Samtidig skal du ikke hælde for meget på, så der kommer for stor afstand mellem murblokkene eller fliserne.

Om sommeren skal du ligeledes være opmærksom på, at din mørtel kan have nemmere ved at udtørre på grund af varmen. Derfor bør man om sommeren blande i små mængder, og derudover kan du overdække din mørtel, så vandet ikke fordamper. Hvis du ønsker at efterblande, hvis den skulle være tørret ud, så skal du være meget forsigtig, da du nemt kan få en for tynd blanding af mørtel, og så kan den ikke bruges.

Du kan købe alle forskellige typer af mørtel hos bl.a. FC Beton A/S og de kan samtidig rådgive dig, hvis du skulle være i tvivl om, hvad for en type af mørtel du skal bruge, hvis det drejer sig om opmuring, pudsning eller noget tredje. Med det rigtige værktøj, og den rigtig blanding af mørtel, så er det ellers bare med at gå i gang med projektet.

Du kan læse meget mere om mørtel på denne side: www.mortel.dk